Hogyan lesz valakiből okosotthon szakértő?

Milyen szakmai előzmények nyomán jut el oda a kivitelező, hogy már az építkezéskor a későbbi kényelmi rendszermegoldások kiépítésére fókuszál?

Az Okosotthon Labor és az okosotthonok piaci térnyerése

Az Okosotthon Labor csapata 10-20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a távközlési kommunikáció nagyhálózati infrastruktúra kiépítésében és fejlesztésében partner és eredet cégükön, az Acces Point-on keresztül.

És, hogy mit is jelent ez?

Ez az infrastruktúra képezi a hardware gerincét annak rendszernek, amelynek segítségével az internet eljut otthonainkba, vagy a bevásárlóközpont biztonsági kamerarendszere kifogástalanul működik.

Az Acces Point szakterülete a nagyhálózati infrastruktúra tervezése, fejlesztése, illetve az ehhez szükséges eszközök teljeskörű szolgáltatása és karbantartása.

Az Access Point csapata számtalan alkalommal bizonyította már szakmai tudását és rátermettségét a távközlési infrastruktúra nagyvállalati igényeinek és elvárásainak piacán.

Csapatunk szakmai képviselői

Zelene Gergely

Zelene Gergely

Okosotthon szakértő

Kálmán Gergely

Kálmán Gergely

Okosotthon szakértő

John Doe

John Doe

Okosotthon szakértő

A folyamatosan változó piac

Az Egyesült Államokban már 20-30 éve létezik az okosotthon technológia, amely ugyan kezdetleges automatizmusokkal operált, de a mai céloknak megfelelően már ellátott védelmi, kényelmi és energiatakarékossági funkciókat is. Innen azonban még hosszú út vezetett addig, hogy ma Magyarországon is elérhető legyen ez a technológia és szakértelem mindenki számára.

Kálmán Gergely és Zelena Gergely az Access Point szakmai alapítói a vállalat indulása óta fontosnak tartották, hogy naprakészek legyenek és kövessék a nemzetközi szakmai trendeket és újításokat a nagyvállalati infrastruktúra fejlesztésben.

A távközlési konferenciákon a 2018-2019-es szezonban jelent meg egy folyamatos és erősödő kommunikáció az okosotthon fejlesztések, eszközök és lehetőségek kapcsán. Egyre több szakmai előadás került napirendre, illetve bemutatkoztak a távközlési hálózati berendezések gyártói is okosotthon portfólióval.

Járt utat a járatlanért

A trendek és szakmai fejlődés követése folyamán határozta el Kálmán Gergely, hogy a saját családi házuk tervezésekor már az alapoktól okos rendszerrel látja el otthonát, hogy a “saját bőrén” tesztelje a rendelkezésre álló technológiát. Így első kézből ismerhette meg a működő és kevésbé hatékony megoldásokat és eszközöket.

Tesztelés és tervezés közben folyamatos kapcsolatban álltak a magyar és nemzetközi gyártókkal és kivitelezőkkel. A folyamat során olyan értékes kapcsolatokra tettek szert, amelyek segítségével a későbbiekben a magyar piacon kiemelkedő kínálattal és minőségben tudott az Access Point megjelenni a konkurenciával szemben.

2020 Consumer Electronic Show LasVegas

2020-ban lehetőségük nyílt találkozni a már megismert gyártók képviselőivel Las Vegas-i Consumer Electronic Show keretei között és sikerült kiépíteni egy stabil és erős okosotthon eszköz beszállítói bázist.

Ezt az évet Kálmán Gergely és Zelena Gergely teljes egészében az eszközök tesztelésének és rendszer kompatibilitási felmérésének szentelte, hogy a kínálatuk minden darabjáért személyesen is felelősséget tudjanak vállalni.

A debütálás: 2021. január

A 2020-as év terméktesztelése után az Access Point komplett termékkínálattal jelent meg a magyarországi piacon okosotthon megoldásokra.

A partnereik olyan internetszolgáltatók, rendszerintegrátorok illetve viszonteladók voltak, mint az Ingram Micro, a HRP Europe Kft., vagy a CHS Hungary Kft.

A sikeres termékbevezetés után adta magát a gondolat, hogy ha már megvannak az eszközök, megvan a szakértelem, a szakmai tapasztalat és a rendszerismeret, akkor a tervezési és kivitelezési folyamatban is érdemes lenne részt venni.

Magyarországon ekkor már más viszonteladók részéről is megindult az okosotthon eszköz értékesítése, de nem voltak olyan kivitelezők és szolgáltatók, akik rendelkeztek volna a tervezéshez és kivitelezéshez szükséges szakértelemmel.

Az Okosotthon Labor megszületése – 
igény és lehetőség

Az Okosotthon Labort az Access Pointtól függetlenül, teljesen eltérő célokkal és célközönséggel hozták létre. A korábbi gyakorlattól eltérően az új projekt keretei között már magánemberek, háztartások részére nyújtottak szolgáltatást, így teljesen újak és ismeretlenek voltak a piacon. A korábbi több évtizedes szakmai tapasztalatot ismét bizonyítani kellett egy teljesen új terepen.

Ekkor jött az Okosotthon Labor Podcast ötlete, ami segített eljutni az új célközönséghez, akik még nem ismerik a csapatot és talán még nem is tudják, hogy okosotthonra vágynak.
A podcast a megszületése lett az arra a kérdésre adott válasz, hogy mivel foglalkozik az Okosotthon Labor, kik ők és miben tudnak segíteni az érdeklődőknek.

A Podcast óriási siker lett, az egyes részek után érkezett megkeresések ~90%-a megrendeléssel és kivitelezéssel zárult. És a többi már történelem. 🙂

Mi az okosotthonok jövője?

Az ingatlanfejlesztési és építőipari piacon az a tendencia figyelhető meg, hogy egyre többen építik be már a kezdetektől az infrastruktúrát, ha még konkrét okos rendszer kiépítés nem is történik meg az ingatlanban.

Ma már értéknövelő tényezőnek számít a piacon az okosotthon infrastruktúra megléte, tehát a fejlesztés is ebbe az irányba tart, folyamatosan érkeznek az igények erre vonatkozóan.

“Amilyen iramban jelenleg a technológia és az igény fejlődik, ezeket a megoldásokat és rendszereket 10-20 év múlva nem okosotthonoknak fogjuk nevezni.

Ezek lesznek az otthonaink.”

Még többet szeretnél megtudni a lehetőségekről és okosotthon rendszerekről?

Ne maradj le semmiről!